U bevindt zich op de pagina Houten woning |Voordelen
 
   
Home
Omtrent ons
Houten woning
Voordelen
  Isolatie
  Massiefbouw
  Onderhoud
  Made in Canada
  Tuinbergingen
Ceder
Realisaties
Practisch
Nuttige links
Contact
Sitemap
   
 
 

Een voordeel waaraan niet te twijfelen is, is het feit dat deze boomstamhuizen een gezondere omgeving hebben wanneer we ze vergelijken met andere types van huizen

 

Ongeacht of het type huis nu een houten frame heeft, een blok - of een stenen huis is, de hoofdfunctie van de uitwendige muur blijft het buiten houden van de wind en het instant houden van de temperatuur. In het geval van een boomstammen huis worden deze voorwaarden bereikt door de exactheid waarmee elke boomstam geplaats wordt. Elke boomstam moet immers een zo exact mogelijke kopie zijn van elkaar. In een stenen en houten huis echter maakt men naast isolerend materiaal ook nog gebruikt van hermetisch, wind- en waterbestending materiaal waardoor een volledig gesloten muur ontstaat.

 
Een voordeel waaraan niet te twijfelen is, is het feit dat deze boomstamhuizen een gezondere omgeving hebben wanneer we ze vergelijken met andere types van huizen
Top pagina Voordelen houten woning

Volgens de bouwvoorwaarden moet voor normale levensomstandigheden, de luchtstroom in het huis 1,5 à 2 keer per uur veranderen. In andere woorden, voor elke persoon in het huis moet de luchtstroom ongeveer 6 - 10 liter per seconde verse lucht aanwezig zijn of doorheen het gebouw stromen. Kort gezegd betekent dit dus dat in een woonhuis met een oppervlakte van 150 m² de verandering van de luchtstroom ongeveer gelijk moet zijn aan 400 - 600 cbm of 100 - 150 liter per seconde. Als men zo'n hoeveelheid of verse lucht nodig heeft en deze zou door een opening moeten komen van 20x20 cm dan zou men maar aan een hoeveelheid komen die gelijk is aan 4 - 6 cm per seconde. Om de vereiste luchtstroom te bereiken in gewone huizen, worden ze voorzien van een hoogtechnologisch ventilatiesyteem. Dit systeem heeft als garantie dat het een aantoonbare gelijke hoeveelheid aan lucht binnen brengt. Verder zorgt dit systeem ook nog voor de regulatie van de temperatuur, een gelijke verdeling van warmte en lucht over alle kamers in het huis en de afvoer van gebruikte lucht. Een nadeel echter aan dit systeem is dat het soms voor een te droge lucht zorgt, dat men het soms te koud en te warm heeft, dat het een dure investering is.

 
In de lente lag het energie verbruik in de blok hut 46 % lager dan in het stenen huis;
Top pagina Voordelen houten woning

De instanthouding van de temperatuur en inwendig milieu in de boomstamhuizen zijn onderzocht in erkende studies vooral in Noord-Amerika en Finland. De reden voor zulke studies ligt hem vooral in het economisch standpunt. Meer bepaald om het energieverbruik te doen dalen. Het zijn deze studies die aangetoond hebben dat de luchtstroom van warmte doorheen een boomstammen huis een zeer ingewikkeld onderwerp is en hierdoor niet exact kan berekend worden. Men stelt dat het warmteverlies in dit type huis veel minder moet zijn dan men kan bereken aan de hand van het gebruikte materiaal. Om deze redenen heeft het nationaal Amerikaanse bureau van algemene bouwstandaarden een algemene studie gevraagd van verschillende typen buitenmuren. Het experiment duurde van 1981 tot 1982. Gedurende 28 weken werden in totaal 6 verschillende huizen getest. Hierbij zat 1 boomstammenhuis met een houten balken omwalling en 1 gewoon houten huis. De temperatuur in de verschillende huizen werd op een constante 20°c gehouden doorheen het experiment. De test gaf de volgende resultaten:

 
  • In de lente lag het energie verbruik in de blok hut 46 % lager dan in het stenen huis;

  • In de zomer verbruikte de blok hut 26% minder energie om de lucht te koelen;

  • In de winter was er hetzelfde verbruik, maar bij de blok hut waren er minder schommelingen.

 

Globaal bekeken kwam men tot de conclusie dat het totale verbruik lag in de blok hut 30% lager dan in de andere huizen

Deze resultaten zijn te wijten aan het feit dat hout leeft. Hout heeft immers de capaciteit om op natuurlijke wijze de temperatuur de regelen en de slechte lucht binnen je huis te zuiveren.

 
In een blok hut is er altijd genoeg verse lucht aanwezig. De noodzakelijke verse lucht die nodig is wordt aangevoerd via de buitenste muur. Op de manier heb je geen nood aan het dure ventialtiesysteem die een gewoon huis vereist. Verder zal je geen last hebben van een droge lucht in je blok hut.
Top pagina Voordelen houten woning
Hygiëne
 
Ook inzake hygiëne scoort hout hoog. Beukenhout bijvoorbeeld wordt vaak gebruikt voor het vervaardigen van kapblokken, tafel- en werkbladen en snijplanken. Duitse onderzoekers hebben de overlevingskansen van bacteriën op verschillende houtsoorten, plastic en metaal vergeleken. De conclusie was duidelijk: op hout sterft de acteriënpopulatie sneller af dan op plastic en staal en overleven de bacteriën niet.
 
fresh air
 

In een blok hut is er altijd genoeg verse lucht aanwezig. De noodzakelijke verse lucht die nodig is wordt aangevoerd via de buitenste muur. Op de manier heb je geen nood aan het dure ventialtiesysteem die een gewoon huis vereist. Verder zal je geen last hebben van een droge lucht in je blok hut.

 
 
 
     
   
 
Pandelaarstraat 15
 
 
9620 Velzeke - Zottegem - België
 
 

Toonzaal: 053/622028

 
 
GSM : 0479/ 87 98 96
 
 
Fax: 053/626252
 
   
     
 
Webdesign 2007 - dmd-webdesign