U bevindt zich op de pagina Houten woning
 
   
Home
Omtrent ons
Houten woning
  Voordelen
  Isolatie
  Massiefbouw
  Onderhoud
  Made in Canada
  Tuinbergingen
Ceder
Realisaties
Practisch
Nuttige links
Contact
Sitemap
   
 
 
Houten huizen zijn opnieuw in trek
 
Hout is vaak door de Belgische architecten en aannemers lange tijd stiefmoederlijk behandeld, maar is sinds enkele jaren als bouwmateriaal weer in trek. Is het omdat ze de inherente kwaliteiten van hout opnieuw hebben ontdekt? Of omdat ze duurzame ontwikkeling belangrijk vinden en afstand willen nemen van de 'goede oude baksteen', dat steeds meer Belgen opteren voor hout als bouwmateriaal? Ongetwijfeld spelen al deze factoren een rol. Maar één ding is zeker: hout stelt ons niet alleen in staat om meer in harmonie met de natuur te leven, maar ook om onze gekste dromen op het gebied van bouwen te realiseren.
 
De beurs Bois & Habitat, die van 21 tot 23 maart plaatsvindt in het Palais des Expositions te Namen, geeft ons de kans om nader kennis te maken met dit stevig en ecologisch materiaal .
 
Loghome - boomstammenhuis - houten woning - houten huis- blokhut - ceder
Top pagina houten boomstammenhuis in ceder
Al eeuwenlang gebruikt de mens hout om woningen te bouwen. Niet alleen omdat het makkelijk kan worden verwerkt en omwille van zijn technische kwaliteiten, maar ook om zijn schoonheid en stevigheid. Steunt Venetië overigens niet op houten palen die in de lagune werden verankerd? Door de industrialisatie, het gebruik van de baksteen en het ontstaan van nieuwe materialen - zoals staal, aluminium of gewapend beton - verdween hout geleidelijk naar de achtergrond. Ook de grote branden die op het einde van de 19de en de 20ste eeuw hele steden verwoestten, brachten de reputatie van hout in West-Europa een zware slag toe. Hoewel hout in onze streken niet meer werd gebruikt als bouwmateriaal, bleef het erg populair in landen met een zeer verschillend klimaat, zoals Zwitserland, Scandinavië of Noord-Amerika. Deze landen bleven de kwaliteiten van hout op het vlak van isolatie en onderhoud waarderen. En die argumenten lijken steeds meer Belgen ertoe aan te zetten opnieuw voor hout te kiezen als bouwmateriaal. De overheid stimuleert dit gretig, vooral omdat houten huizen vandaag de dag niet meer lijken op de beroemde 'Zwitserse chalets'. Onze architecten waken er namelijk over dat ze volmaakt geïntegreerd worden in ons landschap.
 
Gezond materiaal
 
Momenteel is slechts acht procent van de nieuwbouwwoningen in ons land opgetrokken in hout. Dat aandeel zou nog moeten stijgen, vooral omdat steeds meer architecten en aannemers de kwaliteiten van dit materiaal waarderen. Zo heeft hout het voordeel dat het erg gezond is. Houten muren en tussenwanden ademen en regelen op natuurlijke wijze de vochtigheidsgraad en de omgevingswarmte, zowel in de zomer als in de winter. Wie in een houten huis woont, is dus beter beschermd tegen allergieën. Die allergieën worden vaak veroorzaakt door schimmels die we vinden in andere soorten huizen. Hout bevat bovendien stoffen van plantaardige oorsprong die een ontsmettend effect hebben en die een natuurlijke bescherming bieden tegen besmetting met ziektekiemen. Het zal dan ook niemand verwonderen dat er een spreekwoord bestaat - dat zowel aan de Chinezen als aan de Scandinaviërs toegeschreven wordt - dat zegt: "Als je ziek bent, ga naar de dokter. En als hij je niet kan helpen, ga dan in een houten huis wonen."
 
Loghome - boomstammenhuis - houten woning - houten huis- blokhut - ceder
Top pagina houten boomstammenhuis in ceder
Houtsoorten voor elke toepassing
 
Er bestaan echter verschillende houtsoorten. En elke soort beschikt over eigenschappen die ze minder of meer geschikt maken voor een bepaalde toepassing. Zo wordt Douglas, een uitzonderlijk duurzame houtsoort, vooral gebruikt voor dragende structuren. Lariks, dat bestand is tegen rotten, is dan weer ideaal voor buitengevels. Geen van beide houtsoorten vereist een speciale behandeling. Ze beschikken namelijk over een natuurlijke bescherming tegen biologische aanvallen en met de tijd krijgen ze ook een mooi patina. Sparrenhout en grove den worden meer gebruikt voor schrijnwerkerij, bijvoorbeeld om trappen te maken. En voor parket kiezen we uiteraard eik, beuk, kastanje, es of ahorn. Deze houtsoorten zijn tegelijk erg hard en bijzonder mooi. De verscheidenheid aan structuren, kleuren en geuren maakt eveneens deel uit van de aantrekkingskracht van hout als bouwmateriaal. Sommige houtsoorten zijn niettemin geuriger dan andere. Denk maar eens aan de blokjes cederhout waarmee velen hun kasten parfumeren.
 
Houtskeletbouw
 
Voor houtbouw bestaan er verschillende technieken, afhankelijk van de omvang van het gebouw, het doel en het terrein waarop het zich bevindt. De techniek die in België het meest wordt aangewend om een gezinswoning te bouwen, is houtskeletbouw. Hierbij wordt een geraamte geassembleerd dat bestaat uit verticale palen (kepers genaamd), die worden verbonden met horizontale kepers en vormen zo samen een kader. De hoogte van het kader bepaalt de hoogte van een verdieping en tussen twee verdiepingen komt er dan een plankenvloer. Vervolgens wordt het skelet aangevuld met materiaal voor de structuur, dichting, isolatie, afwerking en decoratie. De buitenbekleding wordt opgetrokken in baksteen, steen of hout, afhankelijk van het stedenbouwkundig reglement dat geldt op de bouwplaats. Voor de interieurinrichting komen verschillende materialen in aanmerking, aangepast aan de stijl van het huis en de smaak van de eigenaar. De belangrijkste voordelen van deze techniek zijn de snelheid waarmee wordt gebouwd (de meeste onderdelen van het skelet worden vooraf gefabriceerd in de fabriek en het volstaat ze ter plaatse te assembleren), het feit dat de fundering veel minder belangrijk is dan bij traditionele bouwwerken (gezien het lichte gewicht van hout) en dat het geheel later zonder veel problemen kan worden gewijzigd.
 
Loghome - boomstammenhuis - houten woning - houten huis- blokhut - ceder
Top pagina houten boomstammenhuis in ceder
En tot slot . besparing!
 
In de houtbouw worden nog twee andere technieken gebruikt: het palen-balkensysteem en de balkenconstructie. Het eerste systeem is vooral bestemd voor grote bouwwerken, zoals sporthallen, zwembaden, of industriële gebouwen. Het biedt veel mogelijkheden op het vlak van architectuur, maar heeft het nadeel dat er zware machines nodig zijn voor de montage. Balkenconstructies zijn heel gezellig, maar wijzigingen achteraf zijn haast niet mogelijk. Al deze verschillende systemen laten wel toe om snel met de binneninrichting te beginnen, want ze hoeven niet te drogen (wat wel het geval is met beton en baksteen). Uiteraard zullen veel kandidaat-bouwers het feit dat ze enkele maanden 'dubbele huur' kunnen uitsparen, sterk waarderen! En dat is nog niet alles: hout isoleert de woning ook perfect en dat is voordelig voor de eigenaar! Uit studies blijkt namelijk dat hout, met muren van gelijke dikte, zes keer beter isoleert dan baksteen en twaalf keer beter dan beton. In een houten huis geeft een temperatuur die 2 graden lager ligt dan in een ander type huis, dan ook hetzelfde gevoel van warmte en comfort.
 
Warmte en design
 
Hout geeft ook meer warmte aan de inrichting van een huis. De gezellige tinten, de wisselende lichtweerkaatsing van hout maken het interieur bijzonder warm en gezellig. Dat geldt in elk geval voor de chalets waar we uitrusten van onze bergwandelingen. Maar dat geldt ook voor talrijke hedendaagse realisaties die we in ons land kunnen bezichtigen, of kunnen ontdekken op evenementen waarbij de houtbouw centraal staat (zie kader). Omdat hout makkelijk kan worden verwerkt, kunnen de architecten grote binnenruimten creëren. Zo komt het schrijn- en timmerwerk mooi tot zijn recht en kan het aangewend worden als designelement. Hout kan trouwens met de meest uiteenlopende materialen gecombineerd worden. Ook de volumes kan men anders benutten. Zo zijn houten binnenwanden met geïntegreerde opbergruimten erg functioneel en maken ze een sobere inrichting mogelijk. De gevels en de buitenelementen - zoals het dak, het terras en de balkons - kunnen bijna zoveel vormen en kleuren aannemen als er eigenaars zijn. Diversiteit, harmonie, durf, design.allemaal kenmerken van hedendaagse woningen in hout.
 
Loghome - boomstammenhuis - houten woning - houten huis- blokhut - ceder
Top pagina houten boomstammenhuis in ceder
Een ecologische woning
 
Alsmaar meer kandidaat-bouwers opteren voor hout vanuit het oogpunt van duurzame ontwikkeling. Hout is inderdaad het ecologische materiaal bij uitstek. En niet alleen omdat het hernieuwbaar en recycleerbaar is, of omwille van zijn zelfbeschermende en isolerende eigenschappen! De exploitatie en de transformatie van hout vereist ook erg weinig energie en geen zware industrie (met name in tegenstelling tot de staalproductie). Bovendien worden bomen, zodra ze zijn omgehakt, volledig verwerkt: van de productie van bouwmaterialen tot de fabricage van compost, via het gebruik van kleine stukjes hout voor de fabricage van papierpulp. Tot slot verplicht de toenemende vraag naar hout voor de bouw ons ook tot verantwoord en duurzaam beheer van onze bossen. De kandidaat-bouwer kan echter nog veel verder gaan wat 'bioconstructie' betreft. Dit door alleen houtsoorten te kiezen die afkomstig zijn van bosexploitaties die rekening houden met het milieu, of die geen speciale scheikundige behandeling vergen. Hij kan ecologische systemen voor de productie en recuperatie van energie installeren om de impact van zijn woning op het milieu nog te beperken. Allemaal keuzes die hem niet zullen beletten om in een warme en gezellige omgeving te wonen, wel integendeel! En zijn we daar uiteindelijk niet naar op zoek?
 
 
Naar een artikel verschenen op de website van wood-it - reportage van Serge Garbier
 
 
 
     
   
 
Pandelaarstraat 15
 
 
9620 Velzeke - Zottegem - België
 
 

Toonzaal: 053/622028

 
 
GSM : 0479/ 87 98 96
 
 
Fax: 053/626252
 
   
     
 
Webdesign 2007 - dmd-webdesign